
foto: Oana Ştefănescu – fotoreporter
Deja când se spune „C.N.I.T.V.“ lumea se gândeşte la obsedaţii de matematică şi informatică care numai asta fac în fiecare zi. Ei, bine, vă spun că această lume greşeşte. Liceul nostru, într-adevăr, are în cea mai mare parte olimpici la matematică, informatică şi fizică. Însă asta nu înseamnă că nu avem premii sau participări la naţionalele de română sau franceză sau chimie, biologie, engleză şi câte altele. Deşi ne numim Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, nu înseamnă că facem numai informatică şi matematică. Însă da, avem toate cele 8-9 clase (depinde de an) de mate-info, intensiv info.

Nu cred că interesează pe nimeni date istorice despre clădirea asta veche şi renovată din 5 în 5 minute, dar poate că vă interesează faptul că iniţial a fost liceu de fete şi că în ultimii ani au fost mereu mai mulţi băieţi decât fete aici, cu excepţia anului ăsta în care raportul e de 1:1.
În orice caz, clădirea este destul de mare, are două etaje, parter şi demisol, iar falnicul bufet se găseşte la demisol. Liceul dispune de 7 laboratoare de informatică, 2 de fizică şi câte unul de chimie, limbi străine şi română, istorie şi geografie şi biologie. Pe lângă asta, are şi o bibliotecă dotată cu sală de lectură. Liceul dispune şi de o sală de sport ce conţine vestiare, duşuri, băi, porţi de fotbal, coşuri de baschet, fileu de volei ş.a.m.d. În curtea principală se găsesc patru mese de ping-pong şi şase coşuri de baschet (liceul este cunoscut pentru campionatele sale de ping-pong şi echipa sa de baschet), iar în curtea din spate se găseşte un teren de fotbal.

Pe lângă campionatele de baschet, de volei şi de şah, liceul încurajează şi alte activităţi extraşcolare precum: cenaclul literar, trupa de teatru a liceului, expoziţii de fotografii în interiorul liceului, concursuri de muzică. În acelaşi timp, cei care vor să se pregătească pentru olimpiada de matematică dispun de ajutor suplimentar din partea profesorilor înainte de cursuri.

Profesorii insistă pe pregătirea elevilor pentru olimpiade pentru că liceul nostru respectă o tradiţie a spiritului vianist, care este cunoscut pentru participările şi medaliile sale câştigate la olimpiadele internaţionale de la diverse materii precum matematică, fizică, astrofizică, chimie, geografie şi altele.
Nu trebuie să se uite faptul că nici profesorii noştri nu sunt de neglijat. Ei sunt autorii unor lucrări recunoscute şi reuşesc să fie remarcaţi foarte bine printre cadrele didactice din învăţământ.
Datorită unora dintre aceştia, liceul nostru este în colaborare cu NASA. Pe lângă acest proiect, Vianu desfăşoară şi altele şi organizează chiar şi concurcsuri. De exemplu, Romanian Master in Mathematics, un concurs internaţional organizat de liceu în Bucureşti.

Din liceul nostru, majoritatea elevilor ajung să studieze în străinătate, însă unii dintre ei au rămas în România. Printre aceştia se numără şi Mircea Badea, care, de zilele liceului, joacă în fiecare an fotbal la meciul dintre elevi şi profesori (făcând parte din echipa de fotbal a profesorilor).
Cu toate că, la prima vedere, liceul pare foarte rigid şi sever, elevii ştiu să se destindă şi să se distreze, fără să facă prea mare tam-tam – şi totuşi în acelaşi timp pot să aibă timp şi pentru învăţat. Atmosfera din pauze bubuie cu pungi pline cu apă aruncate de la geam şi este plină de oameni care joacă ping-pong şi baschet, dar şi de discuţii în grupuri. Uneori elevii se unesc pentru a forma pe asflat un „VIANU“ din oameni văzut de la ferestre. Alteori se joacă volei.

Ca să conchid, liceul ăsta nu e chiar aşa de „comunist“ pe cât se povesteşte în popor, însă prezintă o anume seriozitate care, totuşi, nu este exacerbată şi este mână în mână cu spiritu’ de gaşcă şi ieşitu’ afară.
“nu este exacerbată”
Faci / ai facut romana cu Stanca 100%!
De ce spui asta? =) Fac cu Ohara!
Felicitari pt articol
!
Imi place efectul de Fish-Eye la poze.
Big up!
ಠ_ಠ..
Cum e la Vianu? Adik tre sa inveti cu orele (mai mult de 2-3 pe zi) dupa ce ai iesit de la liceu? Imi plac mate si info si chimia, dar la fizica sunt praf.
Ce imi recomantati? Vianu sau Sava?
Tu vrei la asa 2 licee bune, si nu vrei sa inveti mai mult de 2-3 ore pe zi? Iti dai seama ca depinde de zile oricum. La Vianu faci foarte mult informatica, la Sava am impresia ca mai putin. Cat despre fizica..o sa faci 4 ani atat timp cat esti la mate-info, asa ca ai face bine sa-ti placa….sau te rogi sa ai parte de un prof de treaba.
Vianu, categoric. In Vianu poti sa inveti sau sa nu (nu prea sunt profesori care te pun la pamant) in timp ce in Sava nu se prea invata si se dau si note mici!
Din ce ai spus tu in Vianu poti sa nu inveti ca oricum treci clasa(asta nu este adevarat), dar in Sava daca nu inveti pici pe merit(si asta este un lucru cat se poate de normal). De invatat oricum trebuie sa inveti oriunde te-ai duce, nu asta este problema, depinde de tine cat stai pe zi sa inveti si cat de repede asimilezi informatiile sau nu.
Parerea mea: pe o scara de la 1 la 10 amandoua sunt pe la 9. Alegerea este a ta.
Cred ca in orice liceu depinde de profesori. Nu exista liceu fara profesori “de treaba”, cum nu exista fara profesori stricti si severi.
In Sava, ca si in oricare alt liceu, se invata cat vrei tu, iar notele sunt pe masura.Cat despre fizica, nu iti face griji.Nu e asa important ce nivel ai cand incepi clasa a 9-a, ci sa iti dai silinta si sigur nu o sa ai probleme.Daca zici ca esti ok cu restul materiilor de real, nu ai cum sa nu reusesti sa intelegi macar chestiile cele mai elementare si de la fizica, care sa iti asigure o nota de trecere(nu te baza pe marinimia profesorilor;nu o sa te treaca nimeni daca vii doar cu miloaga si nu depui si tu minimul de efort).Eu eram praf la chimie si fizica in generala si in Sava am avut profi foarte buni, am inteles si mi-a mers bine fara sa invat de dimineata pana seara sau sa nu am timp sa ma distrez ori sa lenevesc.
esti o floricica. atricolu` e praf
Cum este admiterea pentru clasa a 5-a la Vianu si in ce consta ?
misto articolu si in mare parte adevarat …
“Profesorii insistă pe pregătirea elevilor pentru olimpiade”
Am o varianta mai buna:
“Profesorii insista pe meditatiile facute cu ei”
Acum chiar reflecta spiritul vianist!
A trecut aproape un an de la publicarea acestui articol, dar parerea mea nu s-a schimbat. In mare parte, lucrurile nu stau asa, olimpicii de matematica, informatica, fizica nu sunt majoritari, din contra! Procentul este extrem de mic. De asemenea, daca noi ne privim ca ‘pe niste obsedati de mate/info/fizica’, ce pretentii sa avem de la restul? Restul crede zvonul unor persoane invidioase (cel mai probabil fara capacitatile intelectuale necesare acestui liceu). Colectivul profesoral este in mare parte interesat de rezultatele bacului, ceea ce nu pot spune multe licee.
Cand a fost scris articolul mai aveam 1 generatie de olimpici
Si acum a intrat inca o generatie, foarte buna, de altfel, deci procentul e cam acelasi.
stie cineva clasa a noua de mate-info intensiv info la ce litera este (9a, 9b, 9c etc.) ? daca da, ziceti-mi si mie va rog
se fac 2 limbi? sau poti sa faci doar una?
deja ma documentez :))
Daca te referi la limbile straine, exista engleza, franceza, germana. Exista clasa de limba I germana si uneori exista si de limba II germana daca exista destui elevi ca sa faca o alta categorie. In general cei cu germana care vin aici sunt limba I. In generatia mea este si o clasa pentru limba I (limba a doua este engleza) si alta pentru germana limba a IIa. Ca franceza nu exista limba I insa este un profesor cu care poti simti linistit ca faci ca de limba I din cate am auzit xD. Nu cred ca ai cum sa faci doar una
In legatura cu olimpicii, din punctul asta de vedere liceul nostru este destul de sus la nivelul tarii din niste date pe care le-am vazut pe internet si din participarea care se vede pe liste macar la municipiu in primii 10 de pe Bucuresti. Legat de chestia cu invidia, eu cred ca “obsedati de mate/fizica/info” si ce mai era, este in felul sau un compliment pentru ca putini oameni pot intelege frumusetea si creativitatea stiintei, asa ca nu cred ca ar trebui sa ne deranjeze
Din punctul meu de vedere, ‘obsedati de mate, info, fizica’ nu are cum sa fie un compliment, indiferent de context. Daca s-ar fi spus ‘pasionati de mate/info/fixica’ era total altceva, reflecta placere. Iar la nivelul tarii, liceul nostru este, in clasamentul liceelor de stat participante la olimpiadele de profil real, pe locul I , detasat.
Din 2010 s-au schimbat multe. De cand cu noua conducere (absolut mirobolanta) nu pot spune ca regasesc liceul despre care vorbesti tu in cladirea in care ma duc eu zilnic. Profesorii carora le-am cerut ajutorul mi-au raspuns cu “nu am timp” “sunt ocupat” sau “nu vorbesc cu elevii”. Campionate de baschet sau de fotbal aparent nu se pot organiza deoarece “sala este inchiriata de catre cei de la primarie”. Anul acesta se pare ca trebuie sa ne cumparam noi, elevii, mingi de volei/fotbal/baschet pentru ora de sport pentru ca “liceul nu are fonduri” desi echipa de baschet a castigat destul de multi bani anii trecuti, dar acesti bani au fost bagati cred in niste fonduri secrete pentru ca nu au ajuns la departamentul de sport. Pe scurt, nu se mai potriveste acest articol, ar trebui un update.