Mircea Daneliuc vine la cineclubul Luni de film

Mircea Daneliuc

Mircea Daneliuc

Fie că sunt filme ale căror role s-au prăfuit în cinemateci, fie că sunt filme proaspete pe care nu aţi apucat să le vedeţi- la toate acestea vă invităm să vă uitaţi şi, cel mai important să dezbateţi în jurul lor.

Asociaţia Culturală Macondo vă invită luni, 7 noiembrie, ora 20:30, la prima proiecţie din seria Cinecluburilor LUNI DE FILM. Filmul Iacob va rula la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi va fi prezentat de criticul de film, Florin Barbu. Proiecţia va fi urmată de o discuţie onorată de regizorul filmului, Mircea Daneliuc.

Filmul Iacob a fost nominalizat la premiile Academiei Europene de Film, la categoriile “cel mai bun actor” şi “cel mai bun film”.

Iacob este istoria unui miner din Transilvania care se căsătoreşte cu văduva unui sinucigaş. Iacob (Dorel Vişan) însuşi e încarnarea forţei vitale, aparţinând categoriei lui Wozzeck, un om funciarmente decent şi onest care reacţionează la tensiunea atmosferei brutale din colonia de mineri unde locuieşte. Munca abrutizantă şi ochiul incredul al autoritatilor (s-au furat pepite din mină), îl conduc la alcool şi la gelozie. Umilit, bănuit pe nedrept a fi sustras aur, Iacob e transferat punitiv la o altă exploatare, mai indepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul fără sfârşit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la copii, omul se urcă pe furiş intr-o corfă de funicular. Dar zgomotul uniform al roţilor se opreşte. De Sărbători, pentru două zile, mina opreşte curentul electric. Suspendat la 200 de metri deasupra prapastiei, Iacob trebuie sa faca ceva pentru a rezista frigului… Aparent, acţiunea filmului se petrece în anii ’30. Dar e numai o aparenţă…

Preţul unui bilet este de 7 lei.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *