RADAR reunește artiștii locali de new media art
RADAR, festivalul de new media art, este la a treia ediție, iar aceasta are tema Metavers. Evenimentul are loc în centrul Bucureștiului, începând de astăzi, 14 octombrie, până duminică, pe 16, care este ultima zi a festivalului.
Instalațiile pot fi vizitate simultan în trei clădiri de patrimoniu: Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei – CCI și Ghica House, unde este găzduit de Fundația România de Mâine.
Ediția este prezentată de UniCredit Bank, care se implică în inițiativa de a crea o radiografie anuală a industriei de new media art. În prezent, RADAR este cel mai amplu festival dedicat noilor medii digitale din România, iar pe lângă artiștii locali, aduce și invitați din afară, curatori și fondatori de muzee și festivaluri ale artelor digitale, care participă în cadrul FAR Talks.
Ediția Metavers conține proiecte de Realitate augmentată, Realitate Virtuală, Video-Mapping, Instalații interactive, Inteligență artificială și Metahumans, Game Art și NFT-uri.
Unul dintre proiectele cele mai așteptate de către vizitatori este ANA, o instalație interactivă care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său. Acest proiect artistic bazat pe rețele neurale este creat de Mihai Cojocaru și rec.ON și funcționează ca un Oracol care poate răspunde la întrebări legate de viitor.
ANA îndeplinește mai multe operații complexe: interpretează vocea umană și o procesează ca text atunci când primește întrebările utilizatorului, analizează textul respectiv, iar apoi formulează un răspuns creativ original. Acest răspuns este redat în vorbire, cu grimase faciale și inflexiuni sonore.
Festivalul RADAR are o secțiune dedicată copiilor de peste 6 ani – RADAR Kids Fantasia Playground, un loc de joacă care îmbină arta cu tehnologia pentru copiii imaginativi. RADAR Kids este prezentat de Lidl și este un univers creat de mai mulți artiști digitali, arhitecți, programatori și comunicatori vizuali special pentru copii, care îi va familiariza într-un mod interactiv și creativ cu noile tehnologii și le permite să controleze și să exploreze o lume fantastică.
Artiștii prezentați la RADAR sunt: Aural Eye, Adistu, AMC Ro Studio, Anca Damian, Augmented Space Agency, Cote.ggml, Denis Flueraru, Dan Adrian Ionescu, Dragoș Iulian Matei, Dragoș Dogioiu, Emil Drăgan, Ioana Mischie, Ionuț Moldovanu, Cristina Bodnărescu, Les Ateliers Nomad, Lucian, Noiseloop Studio, Rizi studio, Sandu Milea, Ștefan Damian, Tammy Lovin, Toma Herciu.
Artiștii RADAR pot fi întâlniți la festivalul RADAR, în seara de sâmbătă, la evenimentul Meet the artists. Aceasta este o seară dedicată atât lor, cât și publicului, care poate participa la o întâlnire a vizitatorilor pasionați de arta new media, dar și să înțeleagă mai bine conceptele și abordările celor care au creat instalațiile vizitate.
Inițiativa de a aduce publicul mai aproape de artiști este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, care susține industriile creative și promovarea proiectelor culturale relevante pentru public.
Meet the artists se va desfășura alături de DJ-ul de sâmbătă seară, DJ Set: Claudia. De altfel, fiecare seară a evenimentului va avea câte un DJ dedicat:
Vineri, 14 Octombrie muzica va fi susținută de DJ Ada Kaleh
Sâmbătă, la Meet the artists publicul o va auzi pe DJ Set: Claudia
Duminica, în seara de închidere a evenimentului muzica va fi asigurată de DJ Tzuc.
Pe lângă artiști, publicul va putea să participe la dezbaterile FAR – Future Artistic Requirements. Accesul pentru FAR TALKS este gratuit și se face pe baza biletului la festivalul RADAR, cu înscriere prealabilă pe website-ul www.far.community . Aceasta este o inițiativă RADAR susținută de UniCredit Bank, un program de finanțare și mentorship care a fost lansat vara aceasta.
Temele și invitații celor trei dezbateri vor fi:
- Centre și muzee new media, 14 Octombrie, 15.00 – 17.00
- Merel Van Helsdingen, fondatoare și director general al Muzeului Nxt, Amsterdam (NL)
- Marton Orosz, director/ istoric de Artă/ curator Muzeul Vasarely și Muzeul Light Art, Budapesta (HU)
- Piotr Krajewski, director artistic / curator WRO Art Center (PL)
- Metavers, NFT și comunitatea Web3, 15 Octombrie, 15.00 – 17.00
- AFO, Bogdan Vasilescu – Subcarpați și doi dintre ownerii de OGs
- Sabin Dima, fondator Humans.ai
- Tammy Lovin, creator de experiențe de artă digitală, arhitect Metavers
- Spații imersive și festivaluri new media, 16 Octombrie 15.00 – 17.00.
- Esra Ozkan, curator arte digitale și tehnologiilor emergente X Media Art Museum, Istanbul (TUR)
- Alex Czetwertynski, artist/curator/director de creație (BE)
- Ferdi Alici, fondator și director OUCHHH (TUR)
- Christl Baur, co-producător și cercetător Ars Electronica (AT)
Întâlnirile vor fi moderate de Alexandru Berceanu, regizor de realități mixte & conferențiar universitar UNATC și de Adrian Posteucă, consultant în Tehnologii Creative și Metaverse.
Vizitatorii se pot înscrie la aceste dezbateri în baza biletului RADAR, pe https://bit.ly/FARtalks.
Accesul la Palatul Oscar Maugsch se face prin intrarea laterală din Ion Ghica. Aici vor fi văzute următoarele instalații:
AI Future Teller: Oracul ANA, Spațiul imersiv: video-mapping arhitectural creat de studioul Aural Eye, prezentat de Unicredit Bank, Interactive Lightroom: instalație interactivă de lumini și sunet, concepută de Les Ateliers Nomad, prezentată de glo România, Diffused Avatars: portrete generate prin inteligență artificială, care caută să devină identități umane în universul digital, creat de Mihai Cojocaru, prezentat de glo.
Tot aici se va desfășura evenimentul Meet the Artists și spațiul Hidden Garden amplified by GLO.
Intrarea în Palatul Camerei de Comerț și Industrie București se face prin Strada Doamnei, de pe colț. Acest spațiu reunește multe instalații new media:
All Tomorrow’s Temples, In search of Paradise AR, DreamNA: o colecție de narațiuni de vis în lumi interactive care înfățișează lumea inconștientului nostru colectiv, Anamnesis de Dogioiu Dragos Ion, AI AVATAR Ballroom: locul de întâlnire pentru avataruri cu influențe din culturi diferite, generate prin inteligență artificială, care vor putea fi controlate de public prin expresii faciale, Beach Bodies – AMC Ro Studio, Panda Warp by Adistu, Dance in sync – Cotė.ggml, Imagined Critters: o întâlnire cu o entitate non umană virtuală, capabilă să discearnă gesturi umane și să răspundă interlocutorului prin schimbări de comportament, REM – Lucian Sandu-Milea & Toma Herciu.
Aici se vor desfășura și cele 3 FAR Talks zilnice, în Sala Miron Vlasto, etaj 3:
FAR TALK VII: Centre și Muzee New Media
FAR TALK VIII: Metavers, NFT și comunitatea Web3
FAR TALK IX: Spații Imersive și Festivaluri New Media
Accesul în Ghica House se face din Ion Ghica și va conține instalațiile:
Metaverse – Noiseloop Studio: o experiență multisenzorială interactivă din interiorul unei găuri negre reconstituită cu ajutorul OpenAI-ului și ambientul sonor pe baza speculațiilor științifice Galerie, Data Against Data – Metahuman: un soft care protejează amprenta digitală, Frames – Les Ateliers Nomad, prezentată de Absolut, Tammy’s Gallery – Tammy Lovin, Inverse:surveillance – Denis Flueraru, Encounter with a Stranger:instalație interactivă care conceptualizează relativitatea timpului și proprietățile sale de a se dilata și comprima în percepție, Other Mirror – Dan Adrian Ionescu, Bestiary Garden, Sonic Avatars – Ștefan Damian, Muzeul Abandonului – Augmented Space Agency: proiect ce mapează cultura abandonului și redă o narațiune istorice a fenomenului abandonului copiilor în România.
Programul RADAR va fi:
Vineri, 14 Octombrie, între 14:00 – 23:00
Sâmbătă, 15 Octombrie, între 11:00 – 23:00
Duminică, 16 octombrie, între 11:00 – 23:00.
Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro (RADAR și RADAR Kids), la prețul de 50 de lei (adulți) și 25 de lei (copii și studenți), iar mai multe informații se găsesc pe paginile dedicate de Facebook și Instagram. Pe baza biletului se pot vizita toate cele trei spații expoziționale.
Biletele se pot cumpăra și de la Palatul Oscar Maugsch, locul în care se face accesul pentru întreg festivalul. Doar la Oscar Maugsch se vor oferi brățările, iar intrarea în festival se face apoi doar pe baza brățării.
Persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor primesc bilet gratuit, în baza certificatului respectiv.
Biletele sunt de tip abonament, pentru toate cele trei zile sau pe zile, cu un interval de 2h prestabilit, astfel încât fiecare vizitator să aibă spațiu suficient să vadă și să interacționeze cu lucrările.
RADAR este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro și www.pmb.ro.