Despre Romania sau A cui e vina?

Despre Romania sau a cui e vina

Despre Romania sau a cui e vina

de Irina Brătan – redactor
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

„România-i de cacao“ sau nu am fost de acord să-ţi fac un serviciu, care pe mine m-ar fi pus într-o situaţie naşpa, iar acum exclami „România asta!“.

Am mai auzit un caz de genul: cineva era pe trecerea de pietoni şi era să fie călcat de o maşină. Respectiva persoană nu s-a mai uitat să vadă dacă nu cumva vine vreun automobil că, dom’le, era pe trecere şi… „Oh, în ce Românie trăim!“. Nu te supăra, trecerea ca trecere şi siguranţa ta ca siguranţa ta. Dacă tu nu eşti în stare să te asiguri că totu’-i OK pentru tine, cine vrei s-o facă? Iar dacă mai şi dai vina pe ŢARĂ, tată!, PE ŢARĂ, e şi mai grav.

Voi ridica alte două probleme, ale căror vină cică le are tot România:
I. Nu ne convine că trăim în jeg- la propriu. Păi, poate chiar tu eşti unul dintre factorii poluanţi. Flegmezi într-un spaţiu public/ nu nimereşti gaura WC-ului, mai ales într-o toaletă publică, arunci gunoaie pe jos? Dacă da, prietene, pe lângă că poluezi, ai o problemă- una mare.

II. Nu ne convine că traim în jeg- la figurat. E plin de ipocriţi, se fură etc., apoi România e de vină, nu oamenii care o fac. Cum s-ar spune, aruncăm mingea în curtea vecinului. Dar care curte, care vecin?!

Trecând peste, unii fumează, beau, se droghează, violează, pe când altora nu le convine că aceia fumează, beau, se droghează, violează. Dar n-a spus nimeni că în alte părţi este diferit. Alţii ar spune că „poate fi şi mai rău“.
Ca s-o citez pe o fostă profă de-ale mele de desen: „Judecă-te pe tine înainte să-i judeci pe ceilalţi“. Schimbarea are loc în noi.

Iar acum poate o să-mi dea Redacţia-n cap că plagiez, însă tu faci România, nu România te face pe tine! Ţara noastră, oglinda noastră.

Şi na, poftim! Tocmai m-am plâns de ţara asta, pentru că are o mulţime de oameni care se plâng de ea. Fericiţi? Acum sunt ca mulţi alţii.

Recommended Articles

1 Comment

  1. vina e a noastra a tuturor. caci numai noi suntem de vina pt faptul ca ne complacem in rahat si lene. poate ar trebui ca noi tinerii de azi sa schimbam tara prin atitutuidea nostra,prin modul de gandire mult mai deschis decat cel al parnintilor nostri care au trait in comunism. foarte bun articolul,vorbeste depre Romania asa cum este ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *