Viața zidurilor în spațiul public – un nou proiect editorial Save or Cancel invită publicul să contribuie la cartografierea artei urbane din România

Save or Cancel lansează un nou proiect editorial care tratează subiectul artei în spațiul public, intitulat„Viața zidurilor în spațiul public”. Viitoarea carte prezintă peste 100 de intervenții ale unor artiști locali și internaționali remarcabili situate în 15 orașe din România, și 3 orașe din Republica Moldova, cât și informații despre lucrări și localizarea acestora.

Arta independentă creată în spațiul public este un mod de a dialoga în momentele în care canalele de comunicare standard sunt acaparate de mesaje comerciale sau politice. Aceasta are adesea capacitatea de a crea un sentiment al locului, de autenticitate și irepetabilitate, cu atât mai mult cu cât adesea arta urbană este efemeră, și astfel publicarea acestor lucrări într-un material tipărit le conferă o viață prelungită și o expunere amplă unor publicuri cărora le-ar fi inaccesibile aceste lucrări sau informații.

Cartea „Viața zidurilor în spațiul public” relevă noi legături între artă și spațiul public, și le valorifică pe cele existente, favorizând sporirea calității vieții și a regenerării urbane prin co-creație și participare.

Proiectul editorial propune o colecție atent curatoriată și actualizată a culturii urbane din România și Republica Moldova, cartografiind activitatea artiștilor independenți în spațiul public, a organizațiilor culturale, galeriilor de artă și spațiilor culturale. „Viața zidurilor în spațiul public” este o publicație remarcabilă cu ajutorul căreia artiști, localnici, și turiști, deopotrivă, vor descoperi noi dimensiuni ale orașelor prin intermediul culturii alternative efervescente, în dezvoltare.

Proiectul editorial „Viața zidurilor în spațiul public” continuă activitatea de cercetare, cartare și publicare a lucrărilor artistice din spații publice din România întreprinsă de echipa Save or Cancel, compusă din Cristina Popa și Andrei Racovițan. Această activitate s-a materializat, până la acest moment, sub forma unor publicații remarcabile, așa cum sunt harta Un-hidden Romania, cele trei ediții ale cărții Un-hidden Street Art in Romania (2019, 2021, 2022) și albumul de artă Street Art București (2022).

Publicul pasionat de explorări urbane și intervenții artistice în spațiul public este invitat să contribuie cu fotografii remarcabile la noua publicație „Viața zidurilor în spațiul public”, participând în cadrul unui apel deschis. Fotografiile selectate vor fi publicate și recompensate cu premii. Mai multe detalii despre apelul deschis cât și formularul de înscriere, se pot găsi aici: https://www.feeder.ro/2022/08/22/apel-deschis-viata-zidurilor-in-spatiul-public.

Proiectul editorial este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan) și co-finanțat de AFCN.

Proiectul editorial nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Biblioteca Metropolitană București, Igloo, Zeppelin, The Institute, IQads, Revista Atelierul, One Night Gallery, Designist, La pas prin Brașov, Teen Press, Revista Golan

Despre Save or Cancel

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.


Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *