CLIŞEU, clişee, s.n 1. Imagine fotografică negativă (pe peliculă de film sau pe sticlă) obţinută în camera obscură, după care se face reproducerea fotografică. 2. (Tipogr.) Planşă de metal, de lemn etc., pe care s-a reprodus sau s-a gravat o imagine, spre a fi imprimată. 3.Fig. Formulă stilistică, expresie etc., banalizată din cauza repetării excesive şablon.
Sâmbătă, 29 octombrie, la ora 11, Banda Foto a dat întâlnire tuturor pasionaţilor de fotografie, cu ocazia desfăşurării unei noi vânători de fotografii sub deviza „reinventăm clişee“. Punctul de pornire a fost parcul Izvor, unde s-au reunit nouă echipe de fotografi, fiecare echipă formată din câte trei persoane dornice să surprindă imagini cât mai demne de a ocupa prima poziţie în cadrul concursului. Fiecărei echipe i-a fost înmânată câte o foaie cu şapte imagini care surprindeau şapte clişee, ce trebuiau reinterpretate.
Pentru sporirea suspansului, concurenţii au aflat care sunt clişeele abia când le-au fost date imaginile:
1. „Clişeul care schimbă perspectivele şi proporţiile – ce e mic acum pare mare şi ce e mare acum pare mic, în majoritatea cazurilor este vorba de flori şi frunze“
2. „The profile pic“ – poza cu aparatul foto la ochi
3. „Picioarele, un clişeu care merită adaptat în noi moduri creative“
4. „Ce faci când nimeni nu te fotografiază? Autoportret să fie!“ A fost vorba despre o poză cu orice suprafaţă care poate reda o reflexie.
5. „Fotografia cu obiectul pe mijloc“
6. Toţi ştim că o poză valorează cât 1000 de cuvinte. Ei bine, această poză trebuie să valoreze cât 1300 de cuvinte! Este vorba, evident, de „fotografia cu citatul scris pe foaie“.
7. Ultimul clişeu a făcut referire la „fotografia minimalistă“, încadrare simplă, cuprinde invariabil geamuri şi uşi.
Ora 11, parcul Izvor, cer înnorat, vânt, reacţii diverse – fotografi uşor adormiţi, iar la polul opus fotografi explodând de energie, toţi entuziaşti se pregătesc de începerea vânătorii cu aparate foto, răcoritoare, pizza şi… prăjiturele! În zece minute, soarele iese dintre nori, participanţii termină „pregătirea“ şi se dă startul. Cele nouă echipe se risipesc printre frunzele colorate din parc în căutarea clişeelor date.
Regulile au fost simple: participanţii au primit o hartă şi au avut la dispoziţie trei ore, în care să ajungă de la punctul de plecare la checkpoint, în faţa Muzeului de Istorie şi, la final, în cafeneaua Légère din Piaţa Rosetti.
Nu a existat o rută prestabilită, organizatorii nu au dorit să îngrădească spiritul artiştilor, pozele au fost făcute în locuri diverse: în parcurile Izvor şi Cişmigiu, pe străduţe lăturalnice din Bucureşti, zona cea mai productivă fiind de departe centrul vechi al oraşului. Aici, concurenţii au avut ocazia să treacă printr-o cursă neplanificată cu obstacole, căci se asfaltează (din nou) şi între două poze, se puteau auzi muncitorii aflaţi în pauza de masă (nimic surprinzător) ţipând la noi, să avem grijă pe unde călcăm.
Pe la ora 14.00, am ajuns la cafeneaua Légère, unde încet, încet au început să se strângă echipele. Am fost întâmpinaţi cu o atmosferă relaxată, căldură şi… prăjiturele!
Fotografilor le-a fost dată câte o foaie, pe care să o completeze cu numele celor şapte fotografii pe care doreau să le înscrie în competiţie (concurenţii, oameni prevăzători au făcut mai mult de şapte fotografii, ca să aibă de unde alege), fiecare membru al echipei fiind nevoit să contribuie cu minim o poză. După ce au selectat pozele, au primit nişte cartonaşe cu adaptarea clişeelor, unde erau explicate într-un mod foarte drăguţ, imaginile oferite la începutul vânătorii.
Pozele au fost expuse pe plasma din dotarea cafenelei şi a început partea cea mai dificilă: deliberarea. N-am fost surprinşi, când i-am întrebat pe organizatori care e partea lor preferată a vânătorii, să ni se răspundă că este tocmai hotărârea câştigătorilor.
În aproximativ o oră a venit şi verdictul: locul 3 – Clim Leonid şi Matei, locul 2 – Ana-Maria Alexandra, Oltean Vladimir şi Cătălin Hârdan, fericiţii câştigători ai premiului întâi fiind Enescu George, Firculescu Adrian şi Manole Mihai. Premiile au constat în albume de poze de la Diverta şi oferirea revistelor Traveller şi National Geographic. Organizatorii au oferit şi un premiu special ce a constat în cele două reviste, o ramă handmade şi un tricou cu logo-ul Benzii Foto, fotografului „preferat“ din competiţie, Laura Chiotan.
Toţi participanţii au primit vouchere de reducere la F64 Studio şi stickere cu logo-ul de la Banda Foto.
În final, au plecat entuziasmaţi nu numai câştigătorii, ci şi ceilalţi fotografi, fericiţi să îşi petreacă ziua alături de Banda Foto la „Vânătoarea de clişee“. Importantă a fost distracţia: „Având în vedere că e primul concurs la care particip, sunt mulţumit cu locul 3“ a afirmat unul dintre membrii echipei 5.
Am avut fotografi entuziaşti şi fotografii creative, soare şi voie bună, câştigători şi premii şi, bineînţeles, că am avut prăjiturele (mulţumim Benzii Foto că ne-a hrănit apetitul). Astfel s-a încheiat vânătoarea de fotografii nr. 6.