De la ziua portilor deschise la Sarmizegetusa Regia


foto şi text de: Andreea Samoilă – seminarist

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei şi, totodată, cel mai important centru religios şi politic din ţară. Situată la 1200 m înălţime, în vârful munţilor Orăştie, era formată din şase citadele şi conţinea mai multe terase făcute manual. Însă, totul s-a schimbat în urma războaielor romane, Sarmizegetusa fiind supusă unor lungi asedii şi, în anul 106 d.Hr., când Decebal s-a sinucis, cetatea a fost cucerită. Împăratul roman a cerut să fie distruse majoritatea construcţiilor dacice şi diferite elemente din ele au fost folosite pentru construirea zidului roman, ce avea să extindă fortăreaţa.

Duminica aceasta, pe 16 septembrie, pe şantierul arheologic Grădiştea de Munte, studenţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au hotărât că ar trebui valorificat potenţialul turistic al acestei zone. Astfel, a avut loc ziua porţilor deschise la Cetatea Sarmizegetusa.

Ajunşi la Poarta de vest a cetăţii, după un drum noroios şi destul de lung, vizitatorii au fost întâmpinaţi de către studenţii din Cluj-Napoca şi au fost împărţiţi în grupuleţe, fiecare fiind condus de un ghid. Cu explicaţiile lor interesante, turiştii au avut oportunitatea de a învăţa mai multe lucruri interesante despre istoria românilor şi s-au putut familiariza cu monumentele dacice din Munţii Orăştiei.

Pe drumul către Poarta de est, turiştii au putut vizita săpăturile arheologice desfăşurate pentru a găsi, în principal, fostul drum dacic. În pământ, se vedeau urmele unor vechi case şi cercetătorii au descoperit fragmente mici din ulcioare de lut, bucăţele de sticlă, cuie, ciocane şi bucăţi din fier de puritate 90%, elemente definitorii pentru a afla mai multe despre cultura dacică.

Continuându-şi drumul, aceştia au trecut de Poarta de est şi au ajuns în zona sacră. Pe o terasă lungă, se înalţă ruinele mai multor temple vechi de două mii de ani. Templul mare circular ocupă mare parte din pajişte, iar mulţi dintre vizitatori nu pot să nu observe asemănarea sa cu Stonehenge. De asemenea, lângă acesta, se găseşte un soare circular din piatră, unde se presupune că se făceau diferite ritualuri, sacrificii, căci avea un canal ce-l lega de un râuleţ. Pe lângă acestea, mai sunt câteva temple din care se poate observa baza stâlpilor.

Din păcate, majoritatea zonei sacre a fost restaurată în timpul lui Ceauşescu, căci el dorea să viziteze Sarmizegetusa şi oamenii doreau să-l impresioneze. Spre exemplu, templul mare circular a fost din lemn şi, desigur, în două mii de ani a dispărut, iar oamenii ce au lucrat în timpul dictatorului la Sarmizegetusa au plasat coloanele ce le vedeţi şi astăzi exact în poziţiile de pe vremea dacilor.

După explicaţiile foarte bune date de studenţi, turiştii au fost îndrumaţi către cortul unde puteau fi vizionate imagini 3D cu ruinele cetăţii şi o reconstituire impresionantă a acesteia.

De admirat este şi pasiunea pe care o au aceşti studenţi pentru arheologie, ei fiind nevoiţi să îşi petreacă săptămâni întregi în vârful muntelui, stând în corturi. Nu este, categoric, o muncă uşoară, mai ales că temperaturile sunt de 1-2 grade noaptea.

Aşadar, toţi turiştii ce au ales să-şi petreacă această duminică vizitând Sarmizegetusa nu au avut deloc de pierdut. Îndrumaţi cu grijă de studenţi şi ascultând lucruri ce nu se găsesc în toate manualele de istorie, majoritatea pot spune că a fost cu adevărat o zi reuşită, în pofida vremii neprielnice. Aşteptăm cu nerăbdare următorul eveniment de acest gen!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.