Interviu cu Georgiana Craciun, olimpica pe tara la spaniola


Interviu cu Georgiana Crăciun

de Vladimir Pogonariu – redactor
foto: Roxana Leocovici – seminarist foto


Georgiana Crăciun este elevă a C.N. „Mihai VIteazul“, în prezent clasa a X-a, şi este olimpică naţională la limba spaniolă încă din clasa a cincea şi până în prezent :-). Cum a ajuns la această performanţă şi ce vrea să facă în continuare ne va spune chiar ea.


Interviu cu Georgiana Crăciun

R.: De când înveţi spaniola şi cum a început totul?
G.C.: Spaniolă fac încă din clasa întâi, dat fiind că am fost la o şcoală unde se preda spaniolă intensiv. Încă de mică mi-a placut această limbă. Ascultam texte în spaniolă şi, după aceea, în română. De aici a pornit totul. Apoi, cu timpul, mi-a plăcut din ce în ce mai mult şi am vrut să o aprofundez. Astfel, spaniola a devenit pentru mine mai mult decât o pasiune, un lucru pe care îl fac din plăcere.

R.: Dacă ar fi să o iei de la zero, ai alege tot spaniola?
G.C.: DA! Cu siguranţă da. Spaniola sau portugheza.

R.: Ce rezultate ai până acum?
G.C.: Din clasa a cincea până în clasa a opta am obţinut premiul I la concursul de limbă spaniolă „Uniunea Latină“, iar în clasa a şaptea, la concursul lingvistic „Cangurul“, am obţinut locul întâi pe ţară şi am câştigat o tabără în Grecia. Şi, mai nou, în clasa a noua premiul I pe ţară la olimpiada de spaniolă.

R.: A fost cineva care a încercat să te împiedice să faci ceea ce îţi place?
G.C.: Nu chiar. Dar au fost persoane care s-au îndoit de abilităţile mele. De exemplu, tatăl meu nu credea că ştiu spaniolă şi m-a pus să vorbesc cu cineva. Când a văzut că pot purta o conversaţie cu cineva în spaniolă şi-a retras vorbele şi m-a crezut pe cuvânt. Un alt exemplu este un puşti care m-a întrebat dacă ştiu să scriu în spaniolă, chiar dacă el ştia că merg la olimpiadă.


Interviu cu Georgiana Crăciun

R.: În afară de limba spaniolă, ce alte hobby-uri mai ai?
G.C.: Îmi place să urmăresc Discovery Chanel sau Animal Planet. Îmi place să înot, să merg vara la mare. De asemenea, îmi place să citesc, în general literatură şcolară. Cel mai mult mi-au plăcut „La răscruce de vânturi“, de Emily Bronte, şi „Departe de lumea dezlănţuită“ scrisă de Thomas Hardy. În afară de citit, programul de la liceu nu îmi permite să fac mai nimic, din păcate.

R.: Ce planuri de viitor ai? Ai vrea să te stabileşti în Spania?
G.C.: Vreau să prind o bursă de studii în Spania pentru un an sau doi. De mutat acolo nici nu vreau să aud. Aici am tot, am familie, am prieteni. Acolo nu cunosc pe nimeni. Plus că nu ştiu foarte bine cum e viaţa în peninsula Iberică. Adică, încă nu am ajuns în Spania. Singurul motiv pentru care m-aş duce acolo e ca să studiez spaniola la un nivel avansat.

R.: Ai vrea să devii profesor de spaniolă? Dacă nu profesor, atunci ce?
G.C.: Acum ceva timp mă gândeam la asta. Dar, în momentul de faţă, nu mă mai atrage. Sinceră să fiu, aş vrea să devin stewardesă :-).


Interviu cu Georgiana Crăciun

8 comentarii la „Interviu cu Georgiana Craciun, olimpica pe tara la spaniola”

Lasă un comentariu